Subscribe to our Blogs

Entries in Project of the Month (2)

Thursday
Jun212018

Project of the Month and Award Winning Central Park in Glen Oaks

A dynamic greenspace unites the campus and offers passive and active recreation. Photo Credit: Nick Onesto

Goldberg & Rodler has won a LINLA Gold Award and a NYSNLA Environmental Beautification Award for the Central Park we designed and installed at Zucker Hillside Hospital - Northwell Health’s nationally recognized behavioral health center. This hospital campus is a renowned psychiatric facility in Glen Oaks, New York. The hospital administration requested a park-like concept that provides beautiful views and outdoor experiences for the employees, doctors, outpatients, family members and friends visiting with patients. Interaction with nature is one of the hospital’s earliest tenets. When the facility was founded in 1927 therapeutic gardening was one of the original supporting activities and current patients continue the tradition of growing and caring for flowers that are planted throughout the campus. We became involved in making site improvements in the early 1960’s and have been helping the hospital grow and improve while keeping these core values intact.

The newly created open space once had a series of cottages, used for permanently admitted patients to receive therapy, which were in a state of disrepair. The removal of these cottages provided the canvas for the realization of Central Park in Glen Oaks. This park provides staff with areas of respite during their hectic schedules of caring for others and a functional way to get from point A to point B while enjoying this centrally located park-like setting. Benches are in strategic locations for both solitary and social opportunities. Trashcans and recycling bins with secure lids are provided throughout the park along the walks and in the dining terrace to reduce litter, deter foraging animals, and promote a clean environment.


Dining terrace for employees and visitors under mature Sycamore trees. Photo Credit: Sue SoteraAn integrated dining terrace is nestled under mature Sycamore trees. These stately trees provide shade for employees taking a break during the warmer months. The terrace improves the sense of place where an asphalt ambulance parking lot and the dreary cottages once stood. Plaza with raised planter and sculpture for events and casual seating. Photo Credit: Sue SoteraThe central plaza has a raised masonry planter that displays a marble sculpture crafted by an artist with very close personal ties to the facility. We worked closely with the artist to ensure this tribute piece is a focal point. Precise coordination with the transport company was essential to get the marble sculpture shipped from Colorado and installed with a crane on a specially engineered concrete footing. The main plaza borders and inlays are engraved pavers, which we coordinated with the hospital as part of a fundraising drive. They consist of inspirational sayings, memorial tributes, and messages of hope. The plaza is a space to contemplate and gather as part of the healing community.

All season interest from plantings. Photo Credit: Nick OnestoWe planted a diverse selection of trees in the central core of the campus. Flowering trees include Eastern Redbud to usher in spring. Japanese Dogwood and a small Japanese Cherry grove compliment the 60+ year old trees we installed on the campus previously. Crape Myrtle offers late summer color and Witch-Hazel gives a bright yellow pop at the end of gray winters. Red Maple, Dawn Redwood, White Pine, River Birch, and Curly Willow are dispersed throughout the park and will enhance the existing Pine, Sycamore, and Oak canopy as they mature. Hybrid American Elms line the drop off area in front of the new building and frame the north side of the park.

Curly WIllows are practical and beautiful. Photo Credit: Sue SoteraThe newly designed central green space contains programmed and spontaneous recreational areas with ADA accessible concrete walks that wind through the park and connect various points of the campus. Many administrative offices are located in basement levels of the buildings and some have no windows. The open lawn areas in the park create an oasis of open space and are large enough to accommodate tents for special events at the hospital such as Nurses Appreciation Day, training sessions, outdoor meetings and the annual employee picnic. Drainage remediation strategies were introduced to counteract years of compacted poor soil conditions from previous infrastructure and became an important consideration in the design. Decorative and functional gravel infiltration areas with Corkscrew Willows help to direct water away from gathering areas.

Prior to construction, we contracted a private professional markout service to locate all underground utilities. This task was extremely important because this mature healthcare campus contains active oxygen lines, concrete vaults, electrical lines, telephone, cable, alarms, and other vital utilities. Lighting this facility is no small feat and is necessary to create a safe and navigable environment in this 24 hour facility. The 2 story light posts throughout the park are mounted on engineered reinforced concrete bases and are triggered by solar cells when the sun sets. Trenching for the line voltage conduits was a delicate production that involved maneuvering around all of the existing underground utilities and hand digging when necessary to avoid disruption to essential medical care.

The new park setting is a hub of activity. Pedestrians circulate safely, employees dine, and visitors sit and reflect in a serene environment. The transition from tired old cottages to a new vibrant space provides a great user experience and is a tremendous asset to this facility.

Written by: Sal Masullo, Nick Onesto, Ashley Palko Haugsjaa

Friday
Oct172014

Project of the Month

Goldberg and Rodler broke ground this summer on a full scale residential landscape revitalization in Port Washington.  The conceptual design phase started over a year ago and is now being realized in physical form.  Given the size of the project and its many components, various permits were required by the town to allow the early 20th century house to be brought up to current codes and regulations. 

Forms are put in place before concrete is pouredRichard Schneider, a Landscape Architect at RS Designs, partnered with Goldberg and Rodler and a structural engineer to design a multi tiered wall system to retain an existing steep slope.   The footings of the walls were engineered to maximize structural integrity and prevent collapsing.  This was a pivotal component of the project and required collaboration on all fronts between designers, engineers, excavators, surveyors, and masons.  Two hazardous red oak trees were removed from the front yard and revealed the house in its entire glory sitting atop the hill like an old historic manor.

The major excavation of the front yard began with removing an existing cesspool, and installing a new sewer line from the house to connect to the municipal sewer system out at the street.  After the line was installed and inspected, excavation began for the two major walls.  We dug over 10 feet down to reach the base of our proposed footing.  Like almost all projects, some things can just never be anticipated.  While we were digging we encountered a massive boulder sitting directly in the center of our proposed wall.  The boulder is so large that moving it could jeopardize the structural integrity of an existing masonry porch in front of the house.    We solved this by forming the new wall foundation around the rock and drilling rebar directly into it.  After the walls were finished, they were faced with brick to match the traditional style of the house A brick veneer was added using reclaimed material to match the historic look of the house.

Outdoor kitchen with bluestone countertop, BBQ, warming drawer, ice maker, refrigerator, and storageNext, we coordinated the design and installation of a luxurious outdoor kitchen and bar fully equipped for entertaining.  The existing patio was extended to accommodate a custom fire pit.  This outdoor living space is a priority for the client, and we wanted to provide a comfortable environment while maintaining a rustic aesthetic.  Look for updates on this project in the upcoming months to see the final components evolve into the finished design.

 

Written by Nick Onesto